В календара си събрах 13 жени, в 12 месеца. Идеята ми беше да отдам дължимото на забележителните  жени, които познавам. Поканих в него такива само и единствено дами,  които са ми направили впечатление.

Впечатлението, особено при жените, няма какво да се лъжем, започва с външния вид. Но само започва. Поради това, обаче, много от нас, представителките на женската му половина, отдават цялата си енергия основно за поддръжка на външния си вид.

В резултат се получава това, което Ървин Ялом нарича „красивата празна жена“. Само заради поддържаната си външност ( „поддържана“ и „красива“ много често са две различни неща, но мъжете това не го разбират и използват термина взаимнозаменяемо ), жената бива възнаграждавана с толкова одобрение и привилегии, че тя пренебрегва развиването на други свои качества. Придобитите по този начин самочувствие и чувство за успешност са много крехки. Щом хубостта ѝ започне да повяхва, тя няма какво повече да предложи. Нито е развила себе си като интересна личност, нито умее да проявява интерес към другите.

Затова се спрях жени, които макар и привлекателни, с малки изключения, са излезли от възрастта в която привлекателността им е най-големият коз. И въпреки това продължават да впечатляват. Избрах жени, които са успели да се изградят в интересни и вдъхновяващи личности.

 

От всяка от тях съм научила много, и всяка от тях притежава черти, които аз искам да развия у себе си.

Започвам с януари и Каролина

Това, което искам да взема от нея е силата да отстоява позицията си, както и умението ѝ да поставя граници.

 

За мен съществуват все още 3 все още неразбулени световни мистерии.

Изброявам  ги във възходящ по трудност ред:

Мистерия номер 3: Нали знаете  Коледните семейни фото-сесии, заснети от професионален фотограф, чрез които госпожа Койчева ( например) се е заела да убеди света че семейство Койчеви, са перфектното семейство…Като тази тук:

 

Та много ме терзае защо въпросното  семейство трябва да е задължително босо? Какви перфектни родители сте вееее, нали е зима, детето ще настине с тия боси крачета.

Мистерия номер 2:Защо на официални церемонии мъжете винаги заемат тази поза?

мъже на сватба

Единственият приемлив за нея контекст,  е когато във футбола някой бие наказателен удар. Да, там Най-Святото трябва да се пази от евентуален удар на топката. Но от какво се пазите толкова ревностно, когато примерно, кумувате на сватба

Мистерия номер 1:Какво си мисли Каролина Калибацева, докато те гледа по този начин, когато се опитваш да ѝ се харесаш, или да  я убедиш в нещо, в което не е много убедена.

Кари

През погледа от точка 3 се подготвих да премина още миналата пролет, когато  се запалих по идеята за календар с Милф бегачки.Имах списък с дами, които исках да привлека. Бях подготвена за дълъг монолог от моя страна пред втренчения й светлосин немигащ взор. Свидетел бях на това как вледенява с него Сашо Наков, когато се опитваше да я забавлява с историите на бегаческото общество. Колкото по-сочни истории  за каданса на Машината на Средногорието, например,  ѝ сервираше, в толкова по-непроницаема маска се втвърдяваше изражението ѝ.

Каролина заемаше топ позиция в списъка ми с Most Wanted моделки за календара ми. Хем бегачка ( и то силна), хем привлекателна, хем майка, хем с много интересен и креативен собствен бизнес…абе топ. Само не е над 40 годишна, но да речем, това ще го преглътна. Търсех жени, комбиниращи толкова разнообразни качества, че изборът ми не беше много голям, а трябваше да напълня цели 12 месеца.

За моя приятна изненада още на фаза идеен проект Кари прегърна идеята и то доста ентусиазирано. Помагаше ми за идеи, за визии, за концепции свързани с календара. Непроницаемият ѝ  поглед ми беше спестен, или поне засега към мен се обръщаше ентусиазирано.

Тъй като тогава бяхме по-скоро още на „здравей-здрасти“, аз страстно желаех да ѝ се харесам, че да не взема да я изпусна. Заместител на нейното ниво трудно щях да намеря. Освен всички изброени по-горе качества,  Каролина е развила собствено ателие за авторски сребърни бижута, а отделно с нейния приятел правят персонализирани Лего рамки.

Та една вечер Кари минаваше през нас да ми остави едно от бижутата, което си бях поръчала. С Емо решихме да я поканим да се качи да изпием по едно вино. Хем да пообсъдим разни идеи за календара, който към онзи момент още не бях започнала да снимам.

Тя се качи, нищо неподозираща какво паметно гости я очаква.

Когато на Емо му идва на гости синеока, светлокоса дама с тяло на фитнес модел, той полага всички усилия тази дама да получи забавление от най-недостижима класа.

И друг път съм виждала мъжа си в напъни  да забавлява дами.

Който е гледал „Приятели“ не може да не си спомня Рос, който заговаряше привлекателните непознати жени с  неустоими за женския пол теми на разговор като „ Как бихте предпочели да умрете – чрез удавяне или чрез изгаряне на клада?“

Но дори и Рос бледнее пред ярката фигура на Емо.

Веднага щом Каролина се качи, ние ѝ сипахме едно винце малко да се поотпусне и Емо я въведе в следния задушевен разговор:

– Ти запозната ли си с каналите на трафик на хора, които преминават през страната ни?

Ние, усмихнатата двойка домакини, чакахме отговор на този странен въпрос, с любезно-заинтересовани изражения на лицата и с хванати върху масата ръце – показвайки, че сме единни във всичко, което правим.

Каролина все пак е Каролина и не може лесно да ѝ пропукаш непроницаемия екстериор. Кимна и отпи от виното си.

-Има ги всякакви – настоя Емо. – Някои са си просто бежанци, ама…- той направи многозначителна пауза и ѝ довери – има и много проститутки.

Каролина не знаеше, че Емо дълги години е работил в разузнаването, точно по въпросите с бежанците и много му се искаше да я впечатли с професионални познания и експертиза.

След няколко разменени изречения, двамата стигнаха до консенсус по въпроса за маршрута на бежанците по линията трафик на хора. Те, барабар с проститутките, минавали през България и Сърбия, ама гледали да заобиколят Унгария, че там Орбан не ги обичал нито едните, нито другите.

-Те, някои момичета не знаят, че ще работят такова като стигнат до Германия и Холандия, ама някои си знаят и нямат нищо против, де – Емо вече си беше сложил съзаклятническа физиономия и пусна професионалния си глас, който е с по-плътен тембър и половин октава по-нисък.

Пак подчертавам, че към оня момент с Кари бяхме на „здравей-здрасти“. Някоя по-слаба психически жена, вече сигурно щеше да барабани с юмруци по външната ни врата, викайки „някой да ме спаси оттук“, но не и Каролина. Тя просто изпръхтя във виното и се задави.

От една страна най-накрая видяхме, че и тя е човек. Трепването ѝ бе леко, но  осезаемо. Сашо Наков не беше успял да я развълнува, но Емо стори това с 5 минути приказки.

От друга страна….. грозно опасение се стрелна през ума ми. Да не би да реши, че като сме я склонили да моделства за МИЛФ календар, просто сме опипвали почвата да видим дали е по-широко скроена и сега вече пристъпваме към решаващата стъпка . А именно – опитваме да я вкараме в бизнеса с трафик на хора, и по-точно в този ѝ клон, който така беше легнал на сърцето на Емо, че не можеше да спре да говори за него!!!

В знак на несъгласие с така формулираната семейна позиция,  издърпах ръката си от Емовата и реших да сменя темата на разговор. Понеже още не я познавах толкова добре, се опитах да говорим нещо за бягане и за състезания – все пак тема, която по принцип беше интересна и безопасна за всички на масата.

Съпругът ми  властно сложи край на женското ми вироглавие :

-Млъкни и ти с твоето търчане, ейййй ненатърчала се значи! Не виждаш ли, че с момичето обсъждаме истински важните теми, темите от живия живот!

-Абе Емиле, ТИ не виждаш ли, че на Кари не са ѝ интересни твоите дансаджийски приказки!

-Не! Ти просто не можеш да ме оставиш аз да съм звездата в разговора! Не търпиш някой друг да е по-забавен от теб и искаш да го стъпчеш в зародиш! Кари, кажи ѝ на Ния, че ти е интересно!!!

– Кари! Моля ти се, кажи му на Емо, че не  желаеш да си говорите за каналджии и за проститутки, не се притеснявай да си му го кажеш направо в очите!

Кари вече се беше „събрала“ след моментната слабост със задавянето във виното си, завъртя си сините фарове към нас и със спокойствието на сфинкс заключи:

-Вие май не каните често гости у вас.

След  бойното кръщене на семейство Йотови, с което не успяхме да я стреснем, дойде време за самите снимки.

Концепцията на календара ми, претърпя няколко промени. Накрая изкристализира върху това всяка от нас да се снима в унисон със слоган. Той  да представлява нейното отношение към света като цяло или към нещо конкретно.

То по принцип самият календар се създаде именно заради една моя реплика, която се превърна в моя слоган.

Опирам до нея,  когато Емо се активира да ме обвинява в това, че съм лоша домакиня. Я  съм загорила някоя тенджера, я съм объркала чорапите му с тези на сина ни и тн.

Щом започне да бучи пак по темата за домакинстването, го парирам с репликата:

– Не може да съм хем чистница, хем мръсница, Емиле! Избери си едното.

Това беше съвсем спонтанна моя реплика. Но тя така ми хареса, че реших, че трябва да бъде увековечена. Какъв по-добър начин да я обезсмъртя ( поне за 1 година де) от това да я сложа на календар. Така Емо ще може да си я гледа и да си я преговаря всеки ден.

Съответно за календара, всяка от нас, трябваше да си измисли собствен слоган.

За нейната си снимка,  Каролина си направи бюстие от Лего от 410 части. Сглобява го цели две седмици. Слоганът ѝ  беше „Дяволът е в детайла“ и кореспондираше на 100% със същността ѝ.

Нищо никога не можеше да ѝ убегне.

Нищо не можеше и да я разколебае да направи нещо по нейния си начин, стига да е убедена, че е права.

Ето и един пример. Снимките за почти всички момичета за календара ми се проведоха на една конна база, насред бали сено, коне и други елементи на руралната идилия. Не и за Каролина.

Тя категорично отказа да позира на такъв фон. Прецени, че на визията ѝ ще отива на заден фон да има подлез с графити.

„Еми намери си подлез с графити“- пожелах ѝ наум и едно сакрастично „успех“, тъй като според мен „такова животно“ в този град нямаше.

Все пак, докато ходя на работа,  тренирам, готвя, занимавам се с тийнейджърите си и тн,  се бях и нагърбила с организацията на  снимачен ден на Милфчета.

На фона на всичкото това, се чувствах  на ръба на силите си и нямах време да търся подходящи подлези за Кари.

Е, не се и наложи. Момичето си направи проучване, намери си подлез с графити, наснима си различи стени, изпрати ми ги за одобрение и на тази база вече си измисли останалите елементи от тоалета си като прическа и аксесоари.

А, също така измисли и какво точно осветление да приготви Крисо, че да компенсира за липсата на естествена светлина в подлеза. Жизненоважен детайл, който не бях предвидила.

Денят на снимките ми беше разделен на три. Сутринта снимахме три момичета на езерото в Панчарево. На обяд отделна сесия на Кари сама в подлеза с графити на Централна гара, и следобеда – останалите на конната база във Войнеговци.

Сесията на Кари протече горе-долу по следния начин:

В подлеза на Централна гара, Крисо снимаше, гримьорката беше отговорна за осветяването, Юли го играеше гардеробиер,  Кари моделстваше само по гащи и по Лего. Аз пък бях натоварена с отговорната задача да не пускам никого в подлеза, докато се снимаме.

Завардих най-близкия вход на подлеза. Поради факта, че беше разположен в непосредствена близост до автогарата, той  се оказа и доставящият най-силен пътнико-поток. За лош мой късмет пътниците от току-що пристигналата линия Нови пазар-Каспичан-София, току-що пристигнали на Софията, я щурмуваха баш през входа на подлеза, на чиито фигуративни двери аз, така да се каже,  бях пазител.

Спрях господата да слизат надолу по стълбите с авторитетен жест на ръката и с обяснението, че правим „снимки“. Изстрелях се към импровизираната ни снимачна площадка. Предупредих ги, че едва удържам половин автобус гости на столицата да употребят законното си право да използват градската инфраструктура.

Каролина ме стрелна с един от нейните невъзмутими  погледи в стил – „ ти искаш ли хубави снимки или не“.  После невъзмутимо продължи да моделства в търсене на идеалния ракурс, идеалната светлина и идеалния детайл.

Желаеща да угодя на всички и точно затова неуспяваща да угодя на никого, аз се спуснах към вече насъбралата се тълпа на входа на подлеза. Не знаех как ще ги спирам, щях да импровизирам.

Бях подценила силата на разваления телефон. За малкото време в което отсъствах, в моята групичка се беше разпространила мълвата, че снимаме филм. Бях посрещната с одобрителни усмивки, разбиращи физиономии и няколко предложения, ако си търся статисти.

След снимките си, участничките в календара ми си тръгваха. Не и Каролина. Каза на приятеля си, че отиват на следващата локация ( където се проведоха снимките на останалите момичета).

На Юли много не му се ходеше и смотолеви нещо в смисъл – „Ако наистина се налага, ще отидем“.

-Разбира се, че се налага! Не я ли виждаш – посочи към мен с брадичка – че на нея сама ѝ е трудно да се оправя !

Каролина и Юли бяха на следващата локация преди мен. Там, тя от модел, самоотвержено се понижи в осветител и общ сценичен работник (видно от снимката по-долу).

Тия оперативни дейности бяха само прикритие за истинската ѝ функция на снимките – тя беше и е Кралицата-на-Процеса.

Създаването, дизайна, промотирането и продажбата на календар всъщност не е никак проста работа.

По време на целия процес, се осланях в голяма степен на помощта на Каролина. Тя е способна да проявява твърдост и да отстоява позицията си за всяко едно нещо, без да губи добрия тон и без да проявява пасивно-агресивно поведение.

Искам да развия това нейно качество.

Искам и нещо друго. Кари ми направи тази гривна ( в унисон със слогана ми за календара) за рождения ми ден. Изгубих я по време на тренировка в Южен, някъде между 4ти км от 5кмрън и Спринга . Ако някой я е намерил – моля да ми каже.

 

 

 

Сребърните бижута на Кари: https://www.facebook.com/carissima.silver

 

Лего картините на Кари: https://www.facebook.com/legominiface