Искам да споделя колко е важно да казваме нещата на децата си с истинските им имена. Особено когато става дума за определението за секс. Ще си спестите много унизителни моменти. А на децата си,  ще спестите доста чудене и объркване. Казвам това, защото го научих по най-трудния начин – от личен опит.

Моите родители са били нудисти, тоест, по-правилно е да кажа бяха нудисти, тъй като отчетливо се сещам за първият си нуди плаж, когато бях на три. Още помня момента, в който аз тригодишна открих основата причина за това, защо баща ми е различен от нас с майка ми. То и с майка ми не бяхме много еднакви ( тогава още възрастните не са си обезкосмявали интимните части), но въпреки, че и двамата ми изглеждаха като рунтави чудовищни Йети-та, някак-си тя ми се виждаше една идея по-приемлива от него. Странното е, че от всички хора на нуди плажа съм запомнила само родителите ми, никой друг не е оставил отпечатък в паметта ми.

Също така, няколко години след това се опитаха да ме убедят, че сексът не е нещо срамно. Разбрах го от първа ръка, като станах през нощта да си издухам носа и  успях да се натъкна на нашите, които точно това и правеха. Само дето си изглеждаше бая срамно, както за мама, така и за татко ми. Като се връщах в моята стая, се чудех ако бях на чие от двамата място, мен би ме било повече срам пред детето ми. Очаквах на другия ден да съм обсипана от подаръци от гузните си родители.

В шокиращата светлина на новия ден обаче се оказа, че нито един от тях не го е било срам. Напротив – беше ми обяснено, че сексът не било нещо срамно, а напротив – било нещо красиво.

Красиво??? Тия двамата си мислеха, че докато го правеха изглеждаха красиво? Боже, какво самочувствие имаха тези хора!

Мъжът ми  от своя страна е възпитан в консервативно семейство, уважаващо традициите. Предполагам, че там думата секс никога не е изговаряна на глас.

Това породи първият от многото ни сблъсъци по отношение на това как възпитаваме децата по отношение на секса.

Мъжът ми настояваше до край да отстояваме теорията за щъркелите или пчеличките. Аз исках да кажем истината, нали няма нищо срамно в акта на любовта. Ето, моите родители даже едно време настояваха, че е красив.

След редица скандали, в които мъжът ми ме обвиняваше в това, че съм хипи, нудистка и безсрамница, а аз него – в това, че е ограничен кон с капаци, който не може да вижда по-далече от закостенялата си муцуна, дадохме на Валентин – големия ни син –  следното анемично обяснение, което беше краен компромис за принципите и на двете родителски страни.

Сексът е когато момче и момиче си легнат  в леглото, прегърнат се и се целунат.

Валентин изглеждаше слабо заинтересован от въпроса за секса въобще. Каза „ок“, вяло повдигна рамене в смисъл „поредната безсмислена информация от безсмисления живот на родителите ми“ и продължи да си прави видеа за канала си в YouTube.

Семето на Знанието явно обаче, е покълвало бавно в главата му. Защото след няколко дни, когато една неделя бяхме на гости на моите  родители и разговорът нещо беше позамрял, той реши да раздвижи малко атмосферата със следния интресен факт:

-А мама прави секс всяка вечер и с тати, и с Николай.

Родителите ми мълчаха. Ще кажете, че сконфузеното им мълчание е породено от обстоятелството, че Николай е името на съседа ни, на когото по някаква „случайност“ Валентинчо много прилича.

Всъщност Николай и Валентин наистина си приличат, но това не е никаква случайност. По-скоро се дължи на факта, че са братя.

Шокът  от чутото накара баща ми да забрави да си всмукне от цигарата. Това беше първия път в съзнателния ми живот, в който го виждах да пропусне смукване, когато вдишва въздух. По принцип всеки негов прием на кислород е гарниран с никотин. Пропуснато смукване от цигарата, преведено на пушаческия език на тялото му, представляваше пропуснат удар на сърцето.

Мъжът ми ме гледаше зверски. Безмълвно ми пращаше сигнали с очи, които аз разчетох безпогрешно. Те ми казваха: „Защо аз, изрядният гражданин,  подреденият човек, потомъкът на почтен род, който държи на традициите и на това семейството да сяда на масата вечер заедно, трябваше да се запозная с теб? Ти развратнице, ти – потомък на нудисти, (не само сте нудисти, но и още по-лошо – вечеряте по различно време и не сядате заедно на масата), с какво АЗ заслужих да се обвържа с ТЕБ? Каква тежка карма изплащам в този живот? „

Аз самата съм дотам шокирана от разказа на Валентин за собственото ми поведение, че още не мога да смогна да издам звук в своя защита. Дори съм склонна да се съглася с мъжа ми.

То бива, бива, бива – дори си помислих за една част от секундата, в тон с надигащото се всеобщо възмущение – ама това моето на нищо не прилича!!!

Само Николайчо, миличкият, остава единственият остров на спокойствието в стаята. Ритмично си сърба от супичката с едната ръка, а с другата скролва някакви видеа в TikTok.

Валентин някак-си вижда, че разказът му далеч не се приема толкова добре, колкото той е очаквал. Затова решава да покаже на баба си и дядо си, че все пак в това семейство има и един неопетнен юноша, който не се поддава на инсинуациите на майка си. Самият той.

-Иска и с мен да прави, обаче само аз от цялото семейство  ѝ се опъвам и с мен –  Валентин добива мъченическо изражение – мама прави секс насила.

Няма да отричам, че и до днес в мен къкри желанието да  го върна на родителите си. И за нуди-плажовете, и за красивите секс сцени, на които ставах неволен свидетел в тийнейджърските си години. Но все пак това надхвърляше в пъти жестокостта на отмъщението, което заслужаваха.

Майка ми едно време е вилнеела гола и без кола маска на триъгълника по нуди плажовете покрай Созопол. Но откакто стана баба, се промени. Стана домакиня с консервативни разбирания за живота. Обожава да ме занимава с подробности от рода на това, че Валентинчо обичал пилешката си супа без застройка. А за миналата Коледа ми подари ТЕНДЖЕРА. Мислила, милата, мислила, и решила, че една тенджерка най-щяла да ме зарадва. Поредното доказателство, че човек погрешно смята собствените си приоритети за приоритети и на всички други.

Не можех да й причиня подобни абсурдни твърдения на Валентин, които отгоре на всичко, както се сещате сами, нямаха абсолютно нищо общо с истината. ( освен частта с мъжа ми).

Баща ми пък избягваше упорито погледа ми. Не го виня. Все пак беше единственият мъж в стаята, с когото споделях пряка кръвна връзка и на когото още не бях „хвърлила око“, така да се каже.

Родителят ми явно вече не смееше и да диша, за да не привлича ненужно вниманието на ненаситен дзвер като мен към себе си, защото не беше дърпал и от цигарата си. Тя догаряше и пепелта ѝ безпомощно падаше върху покривката. Трябваше да се намеся бързо, доказвайки невинността си. Иначе този човек скоро щеше да си умре от никотинов недостиг.

-Валентине!!! – най-накрая успях да проговоря – Какви глупости говориш на баба си и дядо си??? Кога съм правила секс с брат ти????? Кога съм искала да правя секс с теб насила??

Валентин непоклатимо отстоява позицията си.

-Всяка вечер! – Той ме гледа искрено с големите си искрящи светло-кафяви очи, обрамчени с гъсти мигли – Като си лягаме с Николай вечер, ти идваш да ни пожелаеш „Лека Нощ“ и ни прегръщаш, и ни целуваш като сме си легнали. И тати отделно го целуваш за „Лека нощ“.

– Е, и??? – сега се сещам, че от месец насам ( после включих, че явно откакто се запозна с родителската версия на „какво означава думата секс“), Валентин започва да търчи като опарен из къщата всеки път като се опитам да го целуна за „Лека нощ“. Налага ми се да го прикова с лакти и колене на леглото, докато го нацелувам хубаво. Междувременно той се отбранява и бърше гнусливо следите от моите целувки от бузките си.

-Нали с тати ми обяснихте че „секс“ означава „когато момче и момиче си легнат  в леглото, прегърнат се и се целунат“!!! Ти си момиче, ние сме момчета! Само ни изчакваш да си легнем в леглата и веднага идваш да ни целуваш за „лека нощ“ и да ни прегръщаш.

Скоро след това Вальо разбра в час по биология в училище какво наистина представлява сексът. По време на вечеря сподели, че вече знае какво е това. И то е много по-гадно, отколкото си го е представял.

Николай, който е 4 години по-малък попита какво точно е това.

Брат му му отговори: „Вярвай ми, рано ти е да знаеш. Ще ти кажа, но първо искам да си изживееш спокойно детството“.